Czy czyścić przypalone garnki?

Przypalone garnki to problem, który w wielu przypadkach da się rozwiązać. W jakich okolicznościach dochodzi do podobnych sytuacji? Nie trzeba tutaj wiele. Wystarczy zapomnieć o tym, że się wstawiło zupę czy wodę na makaron i sprawa załatwiona. Kiedy garnek na ogniu jest zbyt długo i jego zawartość ulegnie wygotowaniu, to garnek przypala się. Jego dno jest czarne i przypomina nieco przypalone żelazko. Czy możliwe jest uratowanie takiego garnka?

Wszystko zależy od tego, jak solidnie garnek się przypali. Jeśli w miarę wcześnie przypomnimy sobie o tym, że garnek stoi na kuchni, to przypalenie nie musi być bardzo solidne. Jego efekty usunie się przy pomocy specjalnych mleczek czyszczących. W wielu przypadkach przypalone garnki trzeba kilkakrotnie namaczać, bo inaczej nie można usunąć przypalonej warstwy. Bywają i takie przypadki, kiedy przypalenia nie da się usunąć i garnek niestety nadaje się do wyrzucenia. Takie przypadki mają miejsce. To jednak nie jest ogromny problem, bo obecnie nowe garnki można dostać w wielu miejscach i nie są one tak drogie, jak można byłoby myśleć. Mimo tego powinno się unikać podobnych sytuacji, bo przypalony garnek, czy taki, który nadal stoi na kuchni, może przyczynić się do większego problemu. Może spowodować pożar, a tego za wszelką cenę warto unikać. Dlatego, kiedy się coś gotuje, a mamy słabą pamięć, powinno się znaleźć rozwiązanie, by o tej czynności nie zapominać. Może to być ustawienie zegara czy timera, który po upływie określonego czasu, wyda sygnał dźwiękowy.